ENKLARE ÄN BLOCKET
FÖRMEDLING AV NY OCH BEGAGNAD SPORT&FRITIDSUTRUSTNING

Sportbytarboden © 2009-2012  Contact | Site map

Välj rätt alpinpjäxa


BÖRJA MED att mäta båda dina fötter. Både längd och bredd. Vi hjälper gärna till.


VÄLJ PJÄXMODELL efter åkartyp och storlek på fötterna. Det viktigaste är att pjäxan sitter fast och är bekväm. Det finns en mängd olika modeller alltifrån mjukare modeller anpassade för komfortåkning i låga farter eller för dig som vill åka lite fortare och kräver mer prestanda. Det finns även tre olika bredder: tight, mellan och bred, vad du väljer är beroende på dina fötters form.


NÄR DU PROVAR pjäxor, använd endast ett par långa skidstrumpor i ull/syntet. Dubbla sockar ger skav. Fötterna blir fuktiga oavsett om man är varm eller fryser och ull/syntetmaterialet hjälper till att värma och transportera fukten. Se även till att inte byxor eller långkalsonger kommer ned i skaftet. Det kan också skava.

ÖPPNA ALLA spännen och sätt i fötterna. Slå försiktigt med hälen i golvet, så att foten åker bak i hälkuddarna.


STÄNG PJÄXORNA Nästan alla seniorpjäxor har fyra spännen. Börja med att spänna det andra uppifrån, så att foten åker bakåt i pjäxan.


PJÄXAN SKA KÄNNAS TRÅNG Står man upprätt kan tårna ta i lite i framkant.


KÄNN EFTER så att hela foten ligger an mot innersulan. Prova och jämför alltid med ett inlägg för att få ytterligare stöd. Risken för kramp i hålfoten ökar, om man inte har stöd under hela foten. Det finns inlägg som är förformade eller som går att forma individuellt efter dina fötter.


FLEXA FRAMÅT mot plösen (tungan). När man går ner i "åkställning" ska trycket på tårna släppa. Det man vet med säkerhet om alpinpjäxor, är att de blir något större efter användning. För stora pjäxor är absolut inte bra, det kan ge skav och åkningen blir instabil. Tvekar man mellan två storlekar är det bättre att ta den mindre.


FÖR ATT YTTERLIGARE anpassa pjäxorna efter dina fötter, kan man värma innerskona med varmluft i 10-15 min. Därefter skall man ta på sig pjäxorna igen (som ovan) och sedan låta skorna svalna på fötterna under ca 10 min. Om behovet finns, kan man även låta en pjäxverkstad justera bredden på ytterskalet efter dina fötter.


EFTER ALL ANPASSNING av pjäxor och sulor - kliv ur och knäpp igen pjäxorna och se till att alltid förvara pjäxorna knäppta. Formen på plasten håller sig bättre när de är stängda.


FRYSER DU OFTA OM FÖTTERNA ? Vi kan montera värmesulor med batteripack.


- Oslagbart!